Ιστορία

Η Ιστορία του Πανερυθραϊκού

Μετά το ποδοσφαιρικό τμήμα, που η ίδρυσή του ανάγεται στο 1931, με την ένωση τότε των δύο ομάδων της Νέας Ερυθραίας του «Ερμή» και της «Ένωσης», ιδρύεται το 1975 από τον Γιώργο Ρηγούτσο, το Τμήμα Μπάσκετ, δεύτερο σε αρχαιότητα Τμήμα του Πανερυθραϊκού Α. Σ.

Από τότε αγωνιζόταν πάντα στο επίσημο τοπικό Πρωτάθλημα της Ε.Σ.Κ.Α. χωρίς να μπορέσει να κάνει αισθητή την παρουσία του με σημαντικές διακρίσεις, πέρα από δύο ανόδους από την 6η τότε κατηγορία στην 5η και το 1994 από την Δ΄ στην Γ΄ λόγω αναδιάρθρωσης των Κατηγοριών, υπό την 15ετή Προεδρία του Λάκη Τσαγκάρη.

Από το 1997 η διοίκηση της ομάδος αλλάζει και ύστερα από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στις 09/06/1997, εκλέγονται οι:  Μπελενιώτης Νικόλαος και Χατζόπουλος Μιχάλης, οι οποίοι βάσει καταστατικού του Συλλόγου, θα συγκροτήσουν την Διοικούσα Επιτροπή του Μπάσκετ.

Η Διοικούσα Επιτροπή αποτελείται από τους: Μπελενιώτης Νικόλαος, Χατζόπουλος Μιχάλης, Παράσχου Βασίλης, Μακρυώτης Λεωνίδας, Ντούγιας Χρυσόστομος, Χονδρός Δημήτρης, Κάπαρης Πέτρος, Καλλής Αντώνης, Κατσιώτης Φωκιών και Μεταξωτής Νικόλαος.

11

Η Επιτροπή εξέλεξε ως Πρόεδρο τον Βασίλη Παράσχου, Γενικό Γραμματέα τον Μπελενιώτη Νικόλαο και ως Ταμία τον Χατζόπουλο Μιχάλη, ενώ τους υπόλοιπους ως μέλη της Επιτροπής, έτσι ώστε να αρχίσει η οργάνωση του Τμήματος, με βασικούς στόχους την αξιοπιστία σε όλους τους τομείς και την αγωνιστική καθιέρωση σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

Με μια ματια

Τα επιτευγματα της ομαδασ

2020

WE ARE THE CHAMPIONS!!! 

Χρονιά-ορόσημο για τον Πανερυθραϊκό. Ο Σύλλογος περνάει σε νέα εποχή, με τον Δημήτρη Τσικόπουλο να αναλαμβάνει Επικεφαλής του Τμήματος Μπάσκετ, ενώ εκλέγεται και Πρόεδρος του Πανερυθραϊκού Αθλητικού Συλλόγου…

Στο τέλος κέρδισε τις εντυπώσεις!

Έπειτα από μία σεζόν γεμάτη «σκοπέλους» και δυσκολίες, ο Πανερυθραϊκός (που για ακόμη μία φορά «γέννησε» νέους πρωταγωνιστές, με παιδιά που δεν είχαν δοκιμαστεί σε υψηλό επίπεδο) ολοκλήρωσε ένα μικρό «θαύμα» και σημειώνοντας το δεύτερο καλύτερο ρεκόρ νικών στο πρωτάθλημα (8-0), με έναν εκπληκτικό Β’ Γύρο, από τη ζώνη του υποβιβασμού βρέθηκε να τερματίζει στην 7η ΘΕΣΗ, με 15 νίκες και 15 ήττες.

* Σε μία ξεχωριστή στιγμή τόσο για το Σύλλογο, όσο και για τον ίδιο, ο Δημήτρης Χουχουλής τιμήθηκε με βραβείο από τον ΣΕΔΚΑ για την πολυετή του προσφορά στο χώρο του αθλήματος.

Για άλλη μία χρονιά οι Ακαδημίες του Πανερυθραϊκού πρωταγωνίστησαν, με τους ΠΑΙΔΕΣ μας να πανηγυρίζουν την ΑΝΟΔΟ στην Β’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, τους ΕΦΗΒΟΥΣ να κερδίζουν την Παραμονή τους στην Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ στην παρθενική τους συμμετοχή στο Πρωτάθλημα των ισχυρών, ενώ οι ΠΑΜΠΑΙΔΕΣ 2005 τερμάτισαν ΤΡΙΤΟΙ σε όλη την πρωτεύουσα σε σύνολο 83 ομάδων.

2019

2018

Μία από τις σπουδαιότερες χρονιές -από κάθε άποψη- στην ιστορία του Πανερυθραϊκού!

⇒ Οι Ακαδημίες του Συλλόγου έζησαν τη μεγαλύτερη επιτυχία τους (μέχρι την επόμενη), αφού οι ΕΦΗΒΟΙ του Πανερυθραϊκού κατέκτησαν πανάξια την ΑΝΟΔΟ στην Α’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ, έπειτα από τη συγκλονιστική σειρά Τελικών με τη Νέα Ιωνία και κορυφώθηκε έτσι με απόλυτη επιτυχία ένα πλάνο επταετίας που είχε τεθεί.

 Η ανδρική μας ομάδα ολοκλήρωσε μία από τις καλύτερες σεζόν της ιστορίας της, αφού με ένα από τα μικρότερα μπάτζετ της Β’ Εθνικής (αν όχι το μικρότερο) κατάφερε να πραγματοποιήσει μία υπέρβαση, τερματίζοντας στην 5η ΘΕΣΗ του βαθμολογικού πίνακα, με 16 νίκες και 14 ήττες.

Μία «ανάσα» από την άμεση επάνοδό του στην Α2, μετά τον υποβιβασμό της περασμένης σεζόν, έφτασε ο Πανερυθραϊκός την Αγωνιστική Περίοδο 2016-2017, ωστόσο η ομάδα μας -παρά την πρωταγωνιστική πορεία- δεν κατόρθωσε να πανηγυρίσει την άνοδο, τερματίζοντας στην θέση της Β’ Εθνικής (σ.σ. έχασε την 3η θέση στην ισοβαθμία με τον Παπάγο), με ρεκόρ 20 νίκες & 10 ήττες και μόλις ένα βαθμό πίσω από τη 2η θέση.

2017

2016

40 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΡΥΘΡΑΪΚΟΣ!

Σε μία σεζόν που το Τμήμα Μπάσκετ του Πανερυθραϊκού μας γιόρταζε τη συμπλήρωση 40 χρόνων ζωής, η ομάδα μας, παρότι κέρδισε τις εντυπώσεις και άφησε με ανοικτό το στόμα ολόκληρη τη μπασκετική κοινότητα με τα κατορθώματά της στο Πρωτάθλημα της Α2, θριαμβεύοντας απέναντι σε πανίσχυρους και… πανάκριβους αντιπάλους, όπως ο Προμηθέας Πατρών, η Κύμη, ο Φάρος Κερατσινίου, η Δόξα Λευκάδας, κ.ά., στο τέλος δεν τα κατάφερε και με ρεκόρ 10 νίκες και 18 ήττες γνώρισε τον υποβιβασμό, μέσω της διαδικασίας των play-out, με αντίπαλο τους Μαχητές Δόξας Πεύκων και σκορ 2-1 (88-85/ήττα, 87-86/νίκη, 86-63/ήττα).

Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΝΟΤΟΥ, 3η θέση με ρεκόρ 17 νίκες και 9 ήττες και άνοδος στην Α2 Εθνική Κατηγορία.

2015

2014

Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΝΟΤΟΥ, 4η θέση με ρεκόρ 16 νίκες και 10 ήττες

Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ ΟΜΙΛΟΣ ΝΟΤΟΥ

2013

2012

Υποβιβασμός στην Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ με ρεκόρ 11 νίκες και 19 ήττες τερματίζοντας στην 15η θέση.

Παραμονή στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών ,με ρεκόρ 12 νίκες και 18 ήττες τερματίζοντας στην 13η θέση. Χρονιά οπού το τμήμα λειτούργησε με Διοικούσα επιτροπή η οποία αποτελούταν από τους: Μανωλοπουλος Δημήτρης, Χατζόπουλο Μιχάλη, Γριβέας Σπύρος, Κατσιώτης Διονύση.

2011

2010

Άνοδος και επιστροφή της ομάδας στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών, με ρεκόρ 20 νίκες και 10 ήττες τερματίζοντας στην 4η θέση. Χρονιά οπού το τμήμα λειτούργησε με Διοικούσα επιτροπή η οποία αποτελούταν από τους: Χατζόπουλο Μιχάλη, Γριβέας Σπύρος, Κατσιώτης Διονύσης.

Υποβιβασμός στην Β’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ με ρεκόρ 11 νίκες και 19 ήττες τερματίζοντας στην 15η θέση.

2009

2008

Α2 ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ με ρεκόρ 15 νίκες και 15 ήττες τερματίζει στην 9η θέση σε ισοβαθμία με την 7η ΜΕΝΤ και το 8ο Παγκράτι.

Πρωταθλητής Β’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ όπου στην παρθενική της εμφάνιση στην Β΄ Εθνική κατηγορία Ανδρών και με ιστορικά σωματεία – αντιπάλους που διεκδικούσαν την άνοδο στην Α2, η ομάδα κατάφερε να προβιβαστεί στην Α2 Εθνική Κατηγορία Ανδρών ισοβαθμώντας με το Περιστέρι στην 1η θέση της βαθμολογίας.

2007

2006

Πρωταθλητής Γ’ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ με ρεκόρ 23 νίκες και 3 ήττες προκαλώντας μεγαλειώδη σχόλια από τον Τύπο.

Αναλαμβάνει την Προεδρία ο Δημήτρης Μανωλόπουλος, η ομάδα αποκτά μεγαλύτερο κύρος και αξιοπιστία, θέτει πρωταγωνιστικούς στόχους, υλοποιεί μεταγραφές ουσίας και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

2005

2004

3η θέση Γ’ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΔΡΩΝ με ρεκόρ 19 νίκες και 7 ήττες, πίσω από τους πολύπειρους Ρέθυμνο και Παγκράτι

Πρωταθλητής Α’ ΕΣΚΑ με ρεκόρ 29 νίκες και 1 ήττα (ρεκόρ νικών σε ένα πρωτάθλημα), με αποτέλεσμα να κατακτήσει την ιστορική άνοδο στην Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ.

2003

2002

Πρωταθλητής Β’ ΕΣΚΑ με ρεκόρ 28 νίκες και 2 ήττες, παραμένοντας αήττητη για τους πρώτους 24 αγώνες, αποτελώντας ρεκόρ συνεχόμενων νικών.

Πρωταθλητής Γ’ ΕΣΚΑ με ρεκόρ 24 νίκες και 2 ήττες, έχοντας εξασφαλίσει την άνοδο 10 αγωνιστικές πριν τη λήξη του Πρωταθλήματος. Επίσης τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, Παράσχου Βασίλης και Χατζόπουλος Μιχάλης προτείνουν στον κεντρικό Πανερυθραϊκό, την έκδοση αθλητικής εφημερίδας, αλλά λόγω μη συμφωνίας το αίτημα απορρίπτεται. Έτσι με πρωτοβουλία της διοικούσας επιτροπής του τμήματος μπάσκετ εκδίδεται, ένα δισέλιδο ενημερωτικό δελτίο το οποίο αργότερα, μετατρέπεται σε εφημερίδα “ΣΠΟΡ ΣΤΑ ΒΟΡΕΙΑ” με τη συμμέτοχη και του τμήματος βόλεϊ. 

Με την πρόσληψη του Δημήτρη Χουχουλή στην θέση του προπονητή και την συνεχή οικονομική βοήθεια του Προέδρου Δημήτρη Μανωλόπουλου αρχίζει η εκπληκτική και άνευ προηγουμένου ανοδική πορεία της ομάδας.

2001

Εγγραφή στο Newsletter

Παρακαλώ διαβάστε τους Όρους Χρήσης της Ιστοσελίδας.