Ο Πανερυθραϊκός συνεχίζει να επενδύει στην ανάπτυξη των αθλητών
Η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Πανερυθραϊκού συνεχίζει να επενδύει σε στρατηγικές και μεθόδους αξιολόγησης των αθλητών της με στόχο τη μεγιστοποίηση της απόδοσης των αθλητών.
Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της ομάδας, στηρίζοντας το αναπτυξιακό της πλάνο κι έχοντας ήδη δημιουργήσει και παρουσιάσει την εφαρμογή Follow-App που έχει ως στόχο την ύπαρξη μιας βάσης δεδομένων για κάθε αθλητή ξεχωριστά στα τμήματα Ανδρών, Εφήβων και Παίδων, αποφάσισε να επιδοτήσει την επιμόρφωση των γυμναστών της ομάδας μας Χρήστο Στεφανή και Λουκά Γιαουρτόγλου στο επίσημο σεμινάριο της αμερικανικής FMS (Functional Movement Screen), το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο σύστημα αξιολόγησης χρησιμοποιείται από ομάδες του κορυφαίου επιπέδου μπάσκετ (NBA, Basket League).
Λίγα λόγια για το FMS
Το FMS αποτελείται από επτά λειτουργικές κινήσεις-τεστ όπου ο κάθε αθλητής προσπαθεί να εκπληρώσει τα απαιτούμενα κριτήρια σε κάθε κίνηση. Ο γυμναστής αξιολογεί και βαθμολογεί την κάθε δοκιμασία.
Ο κινητικός έλεγχος, η ευκινησία και λειτουργικά μοτίβα κίνησης είναι βασικά δομικά στοιχεία της αξιολόγησης. Ένα σκορ πάνω από 14 θεωρείται η βάση από την οποία πρέπει να έχει ο αθλητής. Το FMS δεν αποτελεί ένα πρόγραμμα πρόληψης τραυματισμών και δεν πρέπει να θεωρείται ως τέτοιο αν και μπορεί εν μέρει να συνεισφέρει στην μακροβιότητα της καριέρας ενός παίκτη εντοπίζοντας ελλείψεις και ανισσοροπίες σε βασικές λειτουργικές κινήσεις.
Με την ολοκλήρωση των τεστ δημιουργείται μία ατομική αναφορά στον κάθε αθλητή όπου σκιαγραφείται το προφίλ του. Εδώ αναφέρονται τυχόν ανισσοροπίες, αδυναμίες και ελλείψεις σε κινητικότητα και εύρος κίνησης για τις αρθρώσεις ποδοκνημικής-ισχίων-ώμων. Παράλληλα, αναφέρονται ποιες ασκήσεις-κινήσεις πρέπει να αποφεύγονται στο γυμναστήριο, ώστε να προστατευτεί ο αθλητής. Έπειτα, ο κάθε αθλητής παίρνει το προσωπικό πρόγραμμα διορθωτικών ασκήσεων σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
Προτεραιότητα στον προγραμματισμό των ασκήσεων δίνεται σε τυχόν ελλείψεις στο έυρος κίνησης, έπειτα στην σταθεροποίηση του σώματος και των αρθρώσεων και ύστερα στην βελτίωση της λειτουργικής κίνησης. Ο κάθε αθλητής επαναξιολογείται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ώστε να φανεί αν το διορθωτικό πρόγραμμα απέφερε θετικά αποτελέσματα ή όχι.
Εν κατακλείδι, το σύστημα της FMS προσθέτει ένα ακόμη «όπλο» στην φαρέτρα του γυμναστή ως προς την διορθωτική άσκηση, την βελτίωση της ποιότητας κίνησης και την βελτίωση της απόδοσης. Το σύστημα αυτό εφαρμόζεται ήδη στα τμήματα του Ανδρικού, Εφηβικού και παιδικού με στόχο την ορθή ανάπτυξη των αθλητών.